top of page

ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR

La Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu”din Medgidia

 

                26 septembrie este data la care se celebrează limbile europene, începând cu anul 2001, la inițiativa Consiliului Europei. Joi, 26 septembrie 2024, Limbile Europei au fost aniversate și la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu”din Medgidia, în spațiul generos al Laboratorului de Fizică.

               De buna desfășurare a activităților s-au ocupat profesorii coordonatori, doamna profesor Daniela Barna, doamna profesor Ravie Iuruc, doamna profesor Marinela Țapu, doamna profesor Carmen Holban, doamna profesor Feiza Giumadin, doamna profesor Nicoleta Enache, domnul profesor Golea Pompiliu și domnul profesor Gheorghe Răzvan. În calitate de invitat a participat doamna director, profesor Rodica Vasilescu. Elevii implicați în activități au prezentat materiale informative despre importanța păstrării identității naționale, inclusiv prin atenția acordată limbilor naționale, în contextul unei Europe unite.

               Activitatea a fost interactivă, un dialog între cei prezenți, profesori și elevi. Aceasta a presupus desfășurarea unor momente pregătite cu mare atenție și responsabilitate de elevi,  coordonați de profesorii organizatori. Întreaga desfășurare de forțe a ilustrat importanța momentului, prin atenția acordată unei aniversări cu implicații profunde. Cuvântul introductiv a aparținut doamnei profesor Daniela Barna, aceasta a punctat semnificațiile acestei zile. Ulterior a fost intonat Imnul Național, urmat de imnul liceului, performat de corul coordonat de profesor Răzvan Gheorghe. Doamna profesoară de limba engleză, Carmen Holban, a susținut o alocuțiune intitulată „Despre impactul limbii engleze în cadrul culturii și civilizației europene”. Elevii au prezentat proverbe specifice limbii engleze, precum și minunății culinare specifice bucătăriei britanice, rețetele fiind ilustrate cu desene. Doamna profesoară de limba franceză Nicoleta Enache, într-un material ppt a expus câteva dintre frazeologismele și proverbele din limba franceză. Incursiunea în universul limbii și implicit culturii franceze a fost continuată de doamna profesoară Feiza Giumadin în materialul „Ce înseamnă francofonia?”. Doamna profesoară Ravie Iuruc a implicat elevii în două momente: un dialog în limba turcă și o prezentare de desene care ilustrează elemente de cultură și de civilizație turcă în spațiul cultural românesc. Profesor conferențiar doctor Pompiliu Golea a susținut un discurs „Despre comunicarea lingvistică în relațiile de afaceri în spațiul european”. Doamna profesoară Daniela Barna a prezentat alocuțiunea cu tema „Trei cuvinte specifice pentru spațiul cultural românesc: dor, doină, colind”. Elevii au ilustrat aceste cuvinte prin creațiile artistice în care ele se regăsesc, poezii („O, rămâi”, „Doină” de Mihai Eminescu) și melodii („Doină de jale”,„ Ciobănaș cu trei sute de oi”).

               În cuvântul său de încheiere, doamna director Vasilescu Rodica a punctat faptul că în Europa exista 24 de limbi oficiale, una dintre acestea fiind limba română, rezultat al interferenței a două culturi străvechi, cea geto-dacă și cea romană. Actualii elevi, viitori adulți au datoria de a conseva această comoară prețioasa numită limba română, dar și de a-și lărgi orizontul cultural prin învățarea a cât mai multor limbi străine.

bottom of page