Să citim împreună: Cărțile copilăriei și ale adolescenței
Ziua Națională a Lecturii la Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” din Medgidia
Joi, 13.02.2025 s-a desfășurat în Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia activitatea cu titlul „Cărțile copilăriei și ale adolescenței”. Cu această ocazie, au fost aniversate, simultan, două evenimente care celebrează cea mai specială dintre preocupări, lectura: Ziua Internațională a Cititului Împreună, aniversată în data de 7 februarie, respectiv Ziua Națională a Lecturii, a cărei aniversare este pe 15 februarie.
Coordonatorii activității au fost doamna profesoară Ravie Iuruc, doamna profesoară Daniela Barna, doamna profesoară Nicoleta Enache, doamna profesoară Elvira Zaharia și conferențiar doctor, domnul Pompiliu Golea, profesor asociat în cadrul liceului. Invitat a fost directorul liceului, doamna profesoară Rodica Vasilescu. Profesorii de diferite specialități au conturat ideea că lectura este fascinantă indiferent de domeniul abordat. Au participat elevi de la clasele de liceu și de profesională.
Activitatea s-a desfățurat sub forma unei manifestări complexe, organizate în cele mai mici detalii. A început cu intonarea imnului liceului, urmată de prezentarea contextului, realizată de coordonatorul activității Daniela Barna. Într-un dialog cu elevii, aceasta a subliniat importanța lecturii, rolul ei în evoluția și inițierea spirituală a fiecărui individ. Lectura înseamnă cunoaștere, descoperire, dar și delectare spirituală. Prin lectură devenim mai buni, în relație cu ceilalți și mai autentici în relație cu propria persoană, descoperindu-ne astfel identitatea. Aceste aspecte, dar și alte valențe ale lecturii, au fost evidențiate în dialogul cu elevii, urmat de o prezentare power – point.
Doamna profesoară Nicoleta Enache a propus un demers intitulat „Invitație la lectura unor mari autori europeni”. Doamna profesoară Iuruc Ravie într-un moment intitulat „Despre plăcerea de a citi sau lectura ca desfătare” a punctat beneficiile lecturii; de asemenea, a antrenat elevii în exerciții de dicție amuzante. O abordare științifică a beneficiilor lecturii a propus domnul Pompiliu Golea, profesor doctor, asociat în cadrul liceului, într-o intervenție cu tema „Efectele pozitive ale lecturii asupra dezvoltării cognitive”. Despre cărțile copilăriei și cărțile adolescenței le-a vorbit doamna profesoară Daniela Barna elevilor prezenți, invitându-i la cea mai plăcută activitate, lectura. Astfel, elevii prezenți au lecturat fragmente din cărțile care ne-au marcat tuturor dezvoltarea culturală și spirituală. Elevii au lecturat fragmente din textele preferate, și au împărtășit impresii postlectură. Au fost evidențiate secvențe din clasicii literaturii române (Caragiale, Creangă, Eminescu, Rebreanu), dar și din spațiul literaturii occidentale și orientale. Poveștile Șeherezadei, aventurile lui Nastratin Hogea i-au fascinat pe elevi.
Invitată la activitate, doamna director Rodica Vasilescu i-a felicitat pe profesorii coordonatori și în mod special pe elevii implicați pentru întreaga desfășurare de forțe, pentru acest maraton cultural și spiritual prin literatură și știință. Domnia sa și-a exprimat convingerea că această activitate este doar un prim pas făcut de elevi în labirintul cunoașterii.
Lectura reprezintă cea mai fascinantă experiență pe care o poate trăi omul, o aventură spirituală, și nu poate fi echivalată de nici o altă aventură în plan material, concret.



