top of page

Ziua Culturii Române

Aniversare Mihai Eminescu la LTNT Medgidia

          15 Ianuarie este ziua în care îl serbăm pe cel mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu. În semn de recunoștință pentru impotanța lui uriașă în evoluția poeziei române, ziua lui aniversară a devenit Ziua Culturii Române. Această aniversare este cu atât mai importantă cu cât se împlinesc în acest an 175 de ani de la nașterea poetului.

          Catalogat în clișee precum „luceafărul poeziei române”, „poetul nepereche”, „geniul literaturii române”, Mihai Eminescu rămâne cel mai important poet care a scris în limba română. Importanța lui se datorează valorii intrinsece a textelor sale dar și influenței pe care aceste texte   le-au avut și le au în continuare asupra poeților care i-au succedat.

          Această zi importantă pentru literatura și cultura română a fost aniversată și la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia, în Centrul de Documentare și Informare „Alpha și Omega”, prin activitatea intitulată „Porni Luceafărul...”. Activitatea a fost coordonată de doamna profesoară de limba și literatura română Daniela Barna. Demersul său a fost susținut de domnul profesor doctor Pompiliu Golea. Specialist în științe economice, domnia sa a prezentat o abordare competentă a activității jurnalistice a lui Mihai Eminescu.

          Activitatea a început cu o prezentare a etapelor creației eminesciene, realizată de doamna profesor Daniela Barna. Aceasta a lecturat texte specifice diferitelor perioade, cea de tinerețe, maturitatea și ultima perioadă, marcată de boală, ilustrându-le prin celebrele fotografii ale poetului care surprind evoluția lui, procesul unei maturizări bruște, asociate cu profunzimea gândirii, care a stat sub semnul geniului.

          Cea mai mare parte a activității a fost concepută sub forma unui recital de poezie, la care au participat elevii liceului. Au fost realizate materiale diverse inspirate din opera și din biografia poetului: desene, gravuri, picturi. Elevii au fost antrenați în discuții libere, despre necesitatea literaturii în general, a poeziei în special, în societatea actuală. Intervențiile elevilor nu au fost deloc formale, ci, dimpotrivă, au surprins prin inocența și sinceritatea lor. S-a conturat astfel o aplecare a generațiilor actuale către texte de mare actualitate, cum sunt cele ale genialului poet, texte care surprind constantele spiritualității umane. Activitatea a fost întregită de o expoziție de carte, selectată atât din fondul generos al bibliotecii școlii, cât și al bibliotecilor particulare ale profesorilor implicați. Scopul acestei expoziții de carte a fost acela de a prezenta elevilor în primul rând diversitatea creației eminesciene, care cuprinde nu doar poezii, ci și proză, teatru și publicistică. În plus, această expoziție ilustrează o mică parte din bogăția unei ramuri a criticii literare, derivată din opera marelui poet, numită eminescologie.

          Amfitrionul întregii activități a fost doamna profesoară de limba și literatura română Daniela Barna, care cu sensibilitate, emoție și competență a prezentat toate momentele care au făcut din această zi una cu adevărat deosebită.

          Invitat special, doamna director profesor Rodica Vasilescu a subliniat ideea că adevărata cinstire a lui Eminescu presupune de fapt lectura textelor acestuia. Sugestia oferită de domnia sa elevilor prezenți a fost aceea de a citi, măcar în această perioadă aniversară, cât mai multe poezii ale celui considerat, la nivel european, ultimul mare romantic.

bottom of page